Tuesday, September 25, 2018

PETUA MUDAH HAMIL 1

Perkara pertama yang perlu ditekankan sebelum anda hamil ialah berat badan. Pastikan anda mencapai berat badan ideal sebelum anda hamil. Ketika anda hamil, berat akan bertambah lagi sebanyak 10kg hingga ke 20kg. Bayangkan berat sekarang dah 80kg, selepas 9 bulan hamil, berat anda 100kg.

Paling penting, berat badan ideal menandakan paras gula dan kolestrol kita di tahap yang selamat. Biarpun bukan semua yang kurus tidak mempunyai masalah kolesterol, namun ianya adalah indikasi mudah untuk anda faham kenapa pentingnya mencapai berat badan ideal. Kiralah BMI anda sekarang. Jangan lebih daripada 25 ya. Paling mudah sematkan di fikiran, jika tinggi aku 153cm, maka berat yang perlu aku capai ialah 53kg. Ingat sahaja angka di belakang.

Selain berat badan yang ideal, penting sangat untuk anda bebas daripada kencing manis. Anda sangat berisiko bayi besar dan mempunyai masalah ketika anda mengandung nanti jika mempunyai kencing manis. Pada penghujung kehamilan, kaki anda akan membengkak. Peratusan untuk bayi anda prolonged jaundise adalah tinggi jika anda mempunyai kencing manis. Maka, sanggupkah anda bersusah-payah ulang-alik ke hospital semata-mata ingin berjumpa pakar? Adilkan Allah kenapa Dia tak takdirkan anda hamil lagi? Dia sayangkan anda. Jika Dia hamilkan anda dalam keadaan badan anda sakit, sudah pasti anda tidak mampu lagi untuk bertahan dengan ujian sepanjang kehamilan dan ketika berpantang.

Berpantang itu tidaklah semanis bau bayi yang wangi. Berjaga malam dan menjaga anak ketika badan anda masih sakit bukanlah sesuatu yang mudah. Jadi, ucapkanlah Syukur Alhamdulillah ya Allah, Engkau tak takdirkan aku hamil lagi saat ini. Aku bersyukur Engkau tidak uji aku saat aku sakit ini. Aku redho atas ujianMu yang sedikit ini. Ya Allah, kau bimbinglah aku, sihatkanlah aku ya Allah.

Teruskan berdoa...

Ya Allah, kau bantulah aku untuk mengubah diet pemakanan aku. Jika dulu semuanya aku makan, mulai harini Kau bantulah aku untuk aku ubah pemakanan aku ke arah yang lebih sihat dan seimbang. Amin.


Di bawah ini, Ummi sertakan gambaran contoh diet yang telah menurunkan berat Ummi 6kg selama 9 hari. Tak cuba, rugi...hehe ;-)


Terakhir sekali, jangan lupa buat stok buah-buahan dalam peti ais. Pastikan buah itu tinggi serat seperti epal merah, avokado, plum, oren dan delima.

Jika anda serius nak turunkan berat badan, anda perlu berpuasa. Ganti puasa paling mudah hehe. ganti terus hingga habis. Puasa adalah proses detoks dan membaiki perut anda. Kemudian, anda makan pula makanan yang berkhasiat, memang berat badan anda akan turun mencanak dan hormon anda akan kembali stabil. Badan yang berat akan terasa ringan!

Jangan baca je tau! Selamat beramal ;-)

Bagi yang nak lagi banyak tips, boleh dapatkan Ebook Pantang Tradisional. Banyak sangat tips sehingga anda rasa, ok, bulan depan insyaAllah aku hamil!

Yakin!

Kalau nak pahala akhirat juga, Share kan artikel ini ke facebook anda ya. Boleh copy link di atas ;-)
Jika nak bimbingan, boleh join group whatsupp Ikhtiar Hamil. Klik sini:- Saya Nak Cepat Hamil!

Ummi Syatirah
Kak Bidan Sempoi
013-8134597.
1 comment: